Share
Goodbye 2023, wat was je heftig. ______________________________________________________________________________________________________________________
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Lieve ,


Vandaag precies een jaar geleden besloot ik Instagram te verlaten en deze letters aan jullie te schrijven. Ik stuurde je de allereerste op 1 januari 2023, weet je nog? Of ben je er iets later bij gekomen? Wanneer het ook was, ik ben heel blij dat je er bent. 💌


Ik weet zeker dat er in de loop van het afgelopen jaar veel met je gebeurd is. In mijn brief van vandaag deel ik in heel kwetsbare eerlijkheid met jou hoe 2023 voor mij is geweest en hoe mijn grootste les ook mijn grootste wens voor jou is in 2024.


Om ons eenjarig bestaan en de eerste verjaardag van dit project te vieren, is deze brief een speciale lezerseditie, hoera! Met tips die ingezonden zijn door onze lieve penpals die ook inspiratie en liefde willen verspreiden. Bedankt aan iedereen die suggesties heeft gestuurd. Het waren er zoveel, ik moest een selectie maken zodat het in deze letter zou passen. 

Ik hoop dat je ze leuk vindt!


Bedankt voor al jullie steun en liefde het afgelopen jaar - het betekent veel voor me.


Ik wens jullie allemaal een mooie oudejaarsavond vanavond en een nog mooier nieuwjaar.

Love,

Lucy

Dear you,

 

Zo, it looks like we made it! Het is precies een jaar geleden dat ik offline ging en begon met het versturen van deze letters. Ligt het aan mij of heb je ook het gevoel dat de tijd zo ontzettend snel voorbij is gevlogen?


Het afgelopen jaar is het schrijven aan jou een rots in de branding geweest tijdens wat een moeilijk jaar is gebleken. Door deze brieven heb ik meer over mezelf geleerd, ook meer over jou en heb ik ontdekt wat me gelukkig maakt. Eigenlijk iets kleins en eenvoudigs - contact maken met gelijkgestemde mensen en het delen van dingen die me inspireren en ontroeren. Een boek, een film, een gedachte. Ik heb er zo van genoten om ze allemaal door te kunnen geven aan mijn inmiddels vele pen pals. Ik realiseer me dat het iets speciaals is. Wat wij hier hebben is vriendschap, een vriendschap van woorden.   


Woorden die ik over het algemeen gemakkelijk vind, maar toen ik ging zitten om deze laatste brief van 2023 aan jou te schrijven, merkte ik dat het vinden ervan een grotere uitdaging was dan normaal. De druk die ik voel van het lijden in de wereld is één reden, want ik besef me dat op de schaal van de bittere ellende, die zich momenteel in sommige delen van de wereld afspeelt, mijn interne worstelingen totaal onbelangrijk zijn. Maar misschien is het ook een natuurlijk gevolg van het feit dat ik zo dicht bij de natuur woon en meer beïnvloed wordt door haar gefluister. Winter, de tijd van winterslaap, voorbereiding, rust en bezinning. Een natuurlijk moment voor minder woorden en voor meer contemplatie.


En daarom geef ik, in deze laatste dagen van december, gehoor aan deze oproep tot meer introspectie. Toen ik terugkeek op mijn 2023, overheerste een gevoel van inspanning. Het was een jaar vol grote veranderingen, verdriet en een voortdurende strijd om me over te geven aan wat er is. Daarnaast kreeg ik een aantal nuttige en daardoor vaak confronterende inzichten over mezelf. Terwijl ik probeerde te beschrijven hoe het jaar is geweest, kwam het beeld van een reis steeds bij me terug. Ik weet dat sommige schrijvers woorden als ‘pad’ en ‘reis’ liever vermijden om ons leven en onze ontwikkeling te beschrijven. Misschien vinden ze die woorden een beetje cheesy. Maar toch, het is wat ik voel. Misschien, optimistisch, omdat er een gevoel van beweging is in wat er in mijn leven is gebeurd - hoewel het niet altijd de lineaire beweging is geweest die ik graag had gezien. Of misschien omdat ik, net als bij het echte reizen, momenten had waarop ik het gevoel kreeg dat alles volgens plan verliep en net zoveel momenten waarop alles spectaculair anders ging. Maar ik denk vooral omdat een reis ook een gevoel van leerzame ervaringen en het idee van een bestemming suggereert. Een gevoel van betekenis en purpose ondanks de uitdagingen, en hier hou ik me aan vast.

Want uitdagend heb ik het wel gevonden hoor. In 2023 heb ik mij lang niet altijd my old self gevoeld. Alsof de lagen van wie ik was en wie ik dacht dat ik was langzaam zijn afgepeld om een ik eronder te onthullen. Een ik die ik altijd heb gekend en toch ook een ik die ik nog moet leren kennen. Een nieuwe ik en een oude ik. Of beter gezegd, de echte ik misschien? Heel eerlijk, er zijn dit jaar momenten geweest waarop ik de veranderingen en emoties die ik doormaakte als een crisis begon te zien, maar ik realiseerde me dat de turbulentie die ik doormaakte (en doormaak) een transformatie was (en is). Er waren gelukkig genoeg momenten van vooruitgang en bewustzijn om dat te voelen. 


Ik heb mijn gedachten hierover al eerder met jullie gedeeld, maar ik vraag mezelf af of ik er duidelijk genoeg over ben geweest. Of ik de dingen niet een beetje te mooi heb verpakt af en toe? Want ik heb het groei- en transformatieproces als mooi maar zeker ook als uitdagend en pijnlijk ervaren. Misschien zag het er aan de buitenkant allemaal glanzend uit, maar er zijn dit afgelopen jaar momenten hier op Ibiza geweest waarop ik me compleet verloren en totaal eenzaam voelde – ondanks mijn fijne leven – als gevolg van de veranderingen die ik heb doorgemaakt en nog doormaak. De beslissing om geen contact meer te hebben met mijn ouders was zo'n moment. Of dat ik in een diepere relatie met mezelf moest leren duiken omdat je je realiseert dat je geen idee hebt wat je met jezelf aan moet als je niet probeert anderen gelukkig te maken. Ik denk dat het belangrijk is om dit soort 'uitdagingen' nogmaals te vermelden in deze eindejaarsbrief, want misschien maak je hetzelfde mee? Misschien dacht je ook dat dit spirituele proces zou alleen mooi en stralend zijn? Misschien dacht je dat jij de enige was die deze reis niet onder controle had? Nou, maak je geen zorgen, ik ben hier om het je te vertellen, join the club! 😊

Als ik nu terugkijk, zie ik dat dit jaar een jaar is geweest van het opruimen van oude energieën en het loslaten van alles wat me niet langer dient.


Het is een jaar geweest waarin ik mezelf heb toegestaan om mijn emoties te erkennen en voelen - vooral de pijnlijke, waar ik die ik meestal probeerde uit de weg te gaan.


Een jaar waarin ik me niet altijd zo zelfverzekerd of geïnspireerd voelde als in het verleden.


Toch is het ook het jaar waarin ik vaker mijn waarheid durfde te spreken.


Een jaar waarin ik eindelijk grenzen trok die al lang geleden getrokken hadden moeten zijn.


Het is ook het jaar geweest waarin ik deze penvriendschap met jou heb gesmeed. #Lichtpuntje.


Het is een periode van enorme persoonlijke inzichten en realisaties geweest. Ik omarmde mijn innerlijke kind en herkende mijn eigen patronen van zelfsabotage.


Het is ook een jaar geweest van spirituele honger en groei. Ik ben lerende steeds minder op zoek te zijn naar wat het leven me kan geven. Ik richt me meer en meer op wat ik het leven kan bieden.


Maar 2023 is misschien wel het meest het jaar geweest waarin ik me realiseerde dat ik meer emotionele onafhankelijkheid nodig had. Hier op het eiland, niet langer omringd door vrienden en vertrouwde, makkelijke afleidingen, realiseerde ik me hoe lang ik al aan het reiken was naar geluk en bevestiging buiten mezelf. Een van mijn grootste doelen voor 2024 is daarom om nog emotioneel veerkrachtiger en zelfredzamer te worden. Niet in afzondering van anderen, maar in een steviger fundament van verbinding.


Als er één wens is die ik voor jou heb, is het emotionele zelfstandigheid, gepaard met het oplossen van alles wat niet echt van jou is. Het is dit gevoel van de lagen afpellen om de ware authentieke versie van mijzelf te onthullen, wat mijn grootste geschenk van 2023 is. Zoals Paulo Coelho zo mooi zegt: "Misschien gaat de reis niet zozeer over iets worden. Misschien gaat het over het on-worden van alles wat niet echt van jou is, zodat je kunt zijn wie je in de eerste plaats had moeten zijn." Daar zeg ik amen op. Ondanks de turbulentie en de nog niet volledige transformatie ben ik dankbaar voor dit uitdagende jaar, I’m on my way. Ik kijk uit naar wat 2024 zal brengen, met vrede op aarde voor iedereen als mijn grootste wens. Mogen we daar allemaal aan bijdragen op welke manier dan ook, groot of klein.


Goede reis lieve jij en ik wens jou en je dierbaren een transformatief, inspirerend, authentiek en emotioneel onafhankelijk nieuw jaar! 😉


Bedankt voor jouw vriendschap en steun de afgelopen 22 brieven. It means the world to me.  


Tot ziens in 2024!


All my love

P.S.
Vond je deze Letter from Lucy leuk? Voel je dan vrij om hem door te sturen naar een vriend(in) waarvan je denkt dat die er ook van zou kunnen genieten. Zij kunnen zich hier ook aanmelden om deel uit te maken van onze little gang.  


Bedankt voor het lezen en delen. De volgende editie is volgend jaar! Nou ja, binnenkort dus. Ik neem het begin van 2024 eventjes pauze en kom bij je terug. See you then! 

Ik kreeg letterlijk honderden tips voor boeken. Hier zijn degenen die ik heb uitgekozen - die ook bijna allemaal nieuw voor mij zijn. Happy Reading! 

p.s. Bedankt ook aan alle mensen die mijn eigen boek 'Woman' hebben genoemd. 😚

1. Het onzichtbare leven van Addie La Rue, V.E. Schwab. 'Dit jaar las ik het boek, 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue', en werkelijk, het is prachtig, magisch, bijzonder. Ik vond het een van de mooiste boeken die ik dit jaar gelezen heb.' Birgit 

2. Films die nergens draaien, Yorick Goldewijk. 'Aangezien het als juf aan mijn hart gaat dat kinderen steeds minder plezier beleven aan lezen, deel ik graag een boekentip met je voor volwassen en kinderen, want in mijn ogen ben je nooit te oud om een kinderboek te lezen. Het boek is spannend, geheimzinnig, geestig en ontroerend. Het boek heeft mij tot tranen toe geroerd en ik hield het bij het voorlezen in mijn klas niet droog…tja, de juf is ook gewoon een mens met gevoelens en het leverde prachtige en ontroerende gesprekken met de kinderen op.' Wilma
3. Ik, Maria Magdalena, Geert Kimpen. Dit is by far het allermooiste boek dat ik ooit heb gelezen!!!! Het is het levensverhaal van Maria Magdalena, de geliefde van Jezus.
Maar bovenal gaat het over women empowerment, liefde en zingeving.
Ik vind het echt een must read voor elke vrouw. Eigenlijk ook voor mannen, maar laten we vooral beginnen als vrouwen met onze energie. Als we dit allemaal zouden begrijpen, zou er geen oorlog meer hoeven zijn.' Sabine 

4. Het eiland van de verdwenen bomen, Elif Shafak. 'Mind blowing!' - Brenda

5. Verslaafd aan ons eigen gelijk, Lammert Kamphuis. 'Het boek is een pleidooi om minder aan ons eigen gelijk te blijven hangen en meer de verbinding met de ander te zoeken, meer openminded te zijn naar mensen met een andere mening dan die van onszelf, en te zoeken naar manieren waarop we elkaar kunnen vinden in plaats van lijnrecht tegenover elkaar te gaan/blijven staan. Wat ik zelf heel fijn vond aan dit boek is dat het ook heel openminded gebracht wordt, niet prekerig, en dat er behoorlijk wat concrete tips in het boek staan waarmee je meteen aan de slag kunt om je eigen perspectivistische lenigheid te trainen.' Angelique 

6. The Artist’s Way, Julia Cameron. 'Momenteel ben ik het boek ‘The Artist’s Way’ aan het lezen. Het is een belangrijk boek om je creativiteit te herstellen, het herontdekken van je creatieve vuur. Leven is energie: pure creatieve energie. Los je creatieve blokkades op!' Connie 

7. Welcome Home, Najwa Zebian. 'Graag deel ik een grote favoriet van mij die wellicht andere lezers ook kan helpen. Het gaat om het boek 'Welcome Home'. Dit boek leerde me dat ik telkens een thuis in iemand anders maakte, al mijn liefde op hen richtte, in plaats van ook naar mezelf. En als de ander dan vertrok, dan was ik compleet verloren en daardoor belandde ik in een hele zware depressie. Dit boek helpt je meer inzicht te krijgen in jezelf en heeft ontzettend veel voor mij gedaan in een periode waarin de bodem onder mijn voeten vandaan gehaald werd na een hele nare break-up.' Silvia  

8. Ga als een rivier, Shelley Read. 'Dit is een prachtig boek over het leven van Victoria door de jaren heen. De liefde, de racistische houding in het dorp waar zij woont, verlies, haar kracht, het moederschap en vrouwelijke veerkracht in het algemeen. De delen van haar leven zijn prachtig beeldend beschreven. Ik was een aantal keren tot tranen geroerd. ' Nicole 

9. Ik doe het wel op mijn manier, Wendy ter Bekke. 'Mijn favoriete boek van 2023 is de gedichten bundel van Wendy ter Bekke: 'Ik doe het wel op mijn manier'.
Ik ben geraakt door dit prachtige kleurrijke boek boordevol prachtige foto’s en gedichten.
In tijden van rouw brengt dit boek weer kleur in je leven.' Romanie 

10. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel, Francine Oomen. 'Hoi lucy mijn tip is is het boek van Francine Oomen. Het boek maakt deel uit van een serie die 25 jaar geleden uitkwam. Toen ging het over pubers en hoe om te gaan met problemen, nu is de hoofdpersoon van de serie volwassen geworden en gaat het boek over het volwassen leven en alles wat daarbij komt kijken.' Desiree

P.S. In het belang van transparantie heb ik hier affiliate links gedeeld voor deze boeken. Wat betekent dat ik een klein bedrag ontvang als je toevallig via deze link bestelt, zonder extra kosten voor jou. Het is ook goed voor je om te weten dat geen van de tips die ik deel in mijn letters betaald zijn. Als dat op enig moment in de toekomst verandert, laat ik je dat natuurlijk weten.

Twee briljante podcasts om toe te voegen aan mijn en jouw luisterlijsten.

1. Bob.  'De podcast Bob. In 6 afleveringen wordt je meegenomen in het verhaal van een 84-jarige dame die alleen nog maar kan praten over Bob haar jeugdliefde en de baby die zij moest afstaan. De makers van deze podcast gaan opzoek naar de waarheid. Zo'n mooi verhaal.' Michaela 

2. 28ish Days later. 'Mijn favoriete podcast is een ode aan de menstruatiecyclus van de vrouw. Prachtige en informatieve podcast van de BBC met mooie muziek en een fijne sfeer.' Martine 

Oooh zoveel kijkinspiratie voor deze winterse weken!

1. Wonka 'Wij zijn afgelopen maandag naar de film 'Wonka' geweest met ons gezin (2 meiden van 8 en 10) Hij was zoooo leuk! Voor ons allemaal. Echt! Aanrader.' Kim

2. Utopie van Sophie 'Ik keek laatst 'Utopie van Sophie' een documentaire over Sophie, een vrouw met ADHD en hoogbegaafd die een schoolklas heeft opgericht vol met hoogbegaafde kinderen uit alle lagen van de bevolking. Ze worden een tijd gevolgd en je ziet de kinderen opbloeien.' Evelijn 

3. Hidden Figures 'Een van de beste films ooit gemaakt. Over vrouwen van kleur bij de NASA. Echt girlpower!' Marian

4. The Ponds 'Ik heb dit jaar erg genoten van de hartverwarmende documentaire 'The Ponds', nu te zien op Netflix. Hoe mensen - met allerlei fysieke en mentale issues - elkaar hier ontmoeten en samen in de koude meren in Londen zwemmen, heeft mij enorm geïnspireerd. Samen met een vriendin zwem ik nu in ieder geval 1 x per week in een rivier die superkoud is maar waar ik zo’n boost van krijg dat ik er de hele dag van nagloei en me ook mentaal sterker voel worden. Want ik kan dit gewoon 😉.' Paola

5. Daisy Jones & the Six 'I had a TOTAL obsession with the book and binged the series afterwards, which is also amazing.' Nienke

6. Oogappels 'Ik ben zo ontzettend onder de indruk van de goede en ontroerende verhaallijnen, de goede acteurs, ik leef zo mee! Ik ben ook begonnen te kijken samen met mijn puberzoon van bijna 14 jaar, zo bijzonder en mooi. Hij ergert zich bijvoorbeeld ook echt aan het gedrag van bepaalde pubers in de serie, erg grappig en mooi om te zien. Maar we krijgen ook mooie gesprekken over de verschillende onderwerpen die zo spreken en herkenbaar zijn. Ook mijn jongste 2 kijken regelmatig mee met plezier. En zij komen ook met vragen en staan soms versteld hoe er in andere gezinnen met elkaar wordt om gegaan. Maar vooral de liefde door de serie heen ( op wat voor manier dan ook) en de wijze lessen die de opa’s en oma’s telkens aanhalen, maken voor mij de serie echt een absolute aanrader.' Evita

7. Lampje 'Het is een modern sprookje (boek en serie van NPO), dat adembenemend is voor de hele familie.' Charlotte

Places to go, people to see....

1. Eurosonic. 'Om het jaar muzikaal te beginnen is een tip om in januari Groningen te bezoeken. Vanaf 20 januari staat de stad 4 dagen in het teken van ESNS. Eurosonic, veel muziek in de stad. Betaald en gratis optreden. Daarnaast heeft de stad potentie en vele hotspots om lekker te eten en te overnachten. Echt iets om de saaie maand januari te doorbreken!' Ingrid
2. MasQi - The Energy House 'In je laatste bericht riep je ons op om jouw favoriet te delen van 2023 en ik zou heel graag dit geweldige hotel in Spanje willen delen.
Echt een magische plek in het prachtige natuurgebied Sierra de Mariola, iets noordelijker en het land in bij Alicante. Deze plek heeft echt mijn leven veranderd toen ik er 5 jaar geleden voor de eerste keer was. Inmiddels ben ik vier keer terug geweest! Het is een kleinschalig hotel (10 kamers), de energie in en om de plek is zo bijzonder, het team is ontzettend lief en gastvrij en je kunt er echt helemaal tot rust komen. De eigenaresse Sonia is echt een geweldige en lieve vrouw die zoveel liefde en zorg in de plek heeft gestoken.' Anouk

3. Foam Fotografiemuseum 'In het hart van Amsterdam, heeft nu een tentoonstelling t/m 31 januari 2024 van kunstenaar fotograaf en activist Tina Modotti. Indrukwekkend!' Laura

Een paar van de dingen die jullie leven in 2023 mooier en fijner hebben gemaakt.

1. Dankbaarheidsjar ' Ik las je brief en dacht ‘Ja’ ik heb een tip waar ik echt van heb genoten met mijn 3 jongens van 2,5 en 7 jaar oud. We hebben een grote glazen pot aan het begin van het jaar gekocht met ‘post-it’ briefjes en een paar pennen.
Elke zondag bij het avondeten (aan tafel, bij haard, buiten op het gras) pakte we de pot en moest iedereen opschrijven / vertellen waar ze die week dankbaar voor waren. Uiteraard ging het in het begin vooral over de leuke dingen die ze meemaakte op school, partijtje, sport etc, maar uiteindelijk kwamen er ook echt antwoorden wat niets met materialistische zaken of de standaard dingen te maken had. Bijv. een vogel die mijn stukje brood pakte - De knuffel van mijn broertje toen ik gevallen was - Mama die gek ging dansen- Met papa samen houthakken. 😊 Aan het einde van dit jaar, doen we de haard aan en gaan we alle briefjes samen openmaken en het gehele jaar weer eens doornemen wat we allemaal hebben meegemaakt in 2023! Dan mag iedereen 3 favourite briefjes pakken en die lijsten we allemaal samen in een mooie lijst.' Madeline 

2. Wild Wisdom Tincture 'Dit is mijn gouden tip. Een tinctuur voor kalme focus. Ik gebruik een paar druppels voor het mediteren of schrijven. De combi van Lion’s mane en Lemon balm opent en kalmeeert. Plus het herstelt schade aan je hersenen omdat lion’s mane nerve growth factor verhoogt. De brainfog die ik na covid had is echt weggegaan door dit middel!' Marion  

3. Layla, de adoptiehond 'Nee het is niet een boek wat mij in 2023 het meest heeft geraakt. Het is mij kado hond. Ik kreeg vanuit het asiel Udruga Pobjede uit Osijek, Kroatië een hond kado. De allermooiste ziel. Zwarte hond met nog maar één oog. Er is veel in het driejarige leven van Layla gebeurd maar het heeft haar niet geschaad. Door haar kom ik nauwelijks meer toe aan verdrietig zijn over mijn verongelukte zoon Lykle. Mijn mooie kleindochter zegt: Lykle heeft Layla naar je toegestuurd. Het zou zomaar zo kunnen zijn.' Emmie
4. Maanhanger van Nadine Kieft Jewellery 'Een lieve volle maan hanger van parelmoer, met het meest schattige gezichtje van de sieraden ontwerper Nadine Kieft. Al haar werk vind ik prachtig maar deze kreeg ik van m’n papa en geeft me iedere keer als ik haar draag een grote glimlach.' Kyra



Bedankt aan iedereen die tips heeft ingestuurd. Ik vond het geweldig om jullie inspiratie te ontvangen. Ik denk dat we dit vaker moeten doen. Liefs, L. x

Ben je net nieuw of heb je een letter gemist? Blader door my archive of love letters. Hieronder vind je ze allemaal: 

ONTDEK ALLE 'LETTERS FROM LUCY'
Als je er later bij bent gekomen, het niet in je spam kon vinden of nog geen tijd had om het te lezen, hier een link naar al mijn brieven.

MY ARCHIVE OF LOVE LETTERS


COPYRIGHT 2023 Practically Perfect B.V.


Email Marketing by ActiveCampaign